Založ si blog

Delikátne tóny zvodnej ikony menom Goldfrapp

Úvodom: Skvostné meno tejto kapely sa posunulo zo speváčkinho priezviska nad hlavu všetkých členov. Alison Goldfrapp je hypnotická vokalistka, ktorá v 90. rokoch spolupracovala s hviezou ako Orbital či trip hopperom Trickym. Už v pesničke Pumpkin, ktorú s Trickym zložili, sa potenciálom priblížila k jedinečnému hlasu slávnej Björk. Rozkošný génius, písali o nej.

Alison vystupuje pre kapelu Goldfrapp ako príťažlivá nálepka s dávkou elegancie. Veď aj preto sa táto anglická formácia žánrovo kategorizuje medzi glam rock a synth pop 80tych rokov. Najväčší úspech zožali v roku 2005 so siglami „Ooh La La“ (líder v britskej hitparáde) a v Severnej Amerike uspeli s hitom „Number 1“. O rok sa tieto hity zoskupili pod album Supernature, inšpirovaný americkou tanečnou hudbou. Konkrétne sa na ich tvorbe podpísala vtedajšia produkcia Donny Summer a skupiny New Order (exčlenovia z Joy Division). Možno aj vďaka širokej škále štýlov, ktoré sa im podarilo zlúčiť (new wave, post-punk, synth pop, disco) bol album Supernature nominovaný na najlepší elektro-tanečný album na  49. udeľovaní Grammy Awards.

Síce ich predošlý počin – Felt Mountain skĺzol od melodických klávesov k ambientu a pochmúrnejšej melódii, v roku 2001 si zaslúžil nomináciu na Mercury Prize. Na albume je cítiť mystická súvzťažnosť medzi smútkom a kabaretom, apatiou a filmovým prostredím. Tento album je možné pokladať za jeden z najpôvabnejších produktov hudobnej osamelosti, texty všetkých piesní pochádzajú totiž z pera samotnej speváčky.

Kapela si môže pyšne pogratulovať. Majú za sebou celosvetové turné, rôzne promo fotenia, ikonický imidž cirkusantov a ich napredovanie stále naberá na otáčkach. Píše sa rok 2010 a skupina si za ich piaty štúdiový album Head First preberá cenu Grammy za najlepší elektro- tanečný album roka.

 

Vo štvrtok (9.2.) si v Nu Spirit Clube pustíme v rámci akcie Elektrify Your Mind živý prenos ich koncertu. Kapela oslavuje svoj nový úspech. Začiatkom týždňa vydali svoj šiesty štúdiový album. Pozostáva zo štrnástich retrospektívnych trackov,  vrátane úspešných hitov. A jeho názov? Sú to Single!

 

Zdroj:

goldfrapp.com

myspace.com

pitchforks.com

 

4 scény

02.03.2012

 Už som veľmi unavená. Hriešne príťažlivé tváre z bilbordov sa mi liepu na oči, uši mám ohučané dávivými zvratkami neochvejných kokotov v honosných stoličkách. V tlači už nie je sa čo povzbudivé dozvedieť, zo všetkého strácam akosi prehľad. Bolia ma nohy, stávam sa apatická. Pretočené hodnoty dvoch strán nútia slabších bojkotovať radikálny systém. [...]

Dephzac – High Tatras EP

08.02.2012

Dnes nachádzame pomerne veľa DJov, ktorí sa pri produkcii venujú rozličným témam. Niektorí lámu beaty so svojou ťažkopádnou psychikou, iní vsádzajú na tanečnejšie počiny. Melodický súzvuk s prírodou našiel aj Dephzac, ktorého nová High Tatras EP posúva poslucháčom odkaz hneď v dvoch trackoch: Prvý nesie jej nosný názov. Skladba High Tatras nám predstavuje [...]

Elektro tanečný Nôze prídu 4. februára roztancovať Nu Spirit Club

01.02.2012

Sú tak trochu uletení, v ich piesňach cítiť okrajovú horkosť, ale aj dobre situovanú srandu. Spája ich láska ku klavíru, slameným klobúkom a čudnému nutkaniu obnažovať sa do pol pása. Nicolas Sfintescu (aka DJ Freak, zakladateľ Circus Company label) a jeho brilantný stage-ový partner, Ezéchiel Pailhès boli vždy zainteresovaní do ich rozkolného debutu Craft sounds and [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 18488x
Priemerná čítanosť článkov: 1681x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy