Založ si blog

Elektro tanečný Nôze prídu 4. februára roztancovať Nu Spirit Club

Sú tak trochu uletení, v ich piesňach cítiť okrajovú horkosť, ale aj dobre situovanú srandu. Spája ich láska ku klavíru, slameným klobúkom a čudnému nutkaniu obnažovať sa do pol pása.

Nicolas Sfintescu (aka DJ Freak, zakladateľ Circus Company label) a jeho brilantný stage-ový partner, Ezéchiel Pailhès boli vždy zainteresovaní do ich rozkolného debutu Craft sounds and voices.

Prvé dva albumy francúzskej skupiny Nôze, v ktorých vládol tanečný elektro house-tech, bola totiž hudba sporu medzi clubovou a chillovou. Inovatívne momenty albumu Songs on the Rocks však posunuli veci ďalej. Pailhès, ktorý cvičil hru na piáne medzi stenami akadémie, pridal na tempe a zvučnosti klávesov. Niet čudo, že každý album je znamenitý posun vpred, veď Pailhès je melodický článok kapely, Sfintescu zas udržiava podporných vokalistov a svojím zábavným prístupom stupňuje tanečnú atmosféru.

Konvenčnosť týchto dvoch Francúzov je asi taká silná, ako instantná káva z automatu. Svedčí o tom aj Sfintescovo desivé vrčanie, ktoré je situačne smiešne, inokedy až neznesiteľne iritujúce. Spomenúť treba aj infantilný žabí hlas, bez ktorého by piesne neboli také trhnuté. Songs on the rocks udržuje v éteri piesní pôvodné funkové afekty, ale namiesto kabaretného popu uplatňuje ich rytmické loopy v pozadí. Podľa feedbacku poslucháčov je to kapelin najprístupnejší album.  Výsledok ich tvorby je teda veľmi ťažké porovnať s podobne zameranou formáciou. Taký Man Man sú k tejto teatrálnej dvojke azda najbližší.

Pieseň „L´Inconnu Du Placard“ otvárajú neurotické kongo bubny. Komparzuje im detský xylofón, sprevádzaný hladkým harmonickým chórom. Niektoré ich piesne síce znejú ako žart vlastnej produkcie, vláčny a uvoľnený celok, ale predsa. Nôze sú excelentný, keď vložia svoje zhudobnené zvláštnosti do zúžených aranžmánov. Drevené perkusie a iritujúce zvuky klaksónu piesne „Ethiopo“ sa najviac približujú k debutovým nehovoreným piesňam.  „Slum Girl“ spája všetky ambicióznejšie aranžmá pulzujúcich klaxónov, ktoré pretrvávajú až do finálneho konca. Svojím prozaickým obsahom textu patrí k tým zmysluplnejším. Jej témou je špinavosť, špionáž a krimi zápletka.

Absolútny vrchol a zároveň najznámejšia pieseň,  ktorá sa do podvedomia fanúšikov dostala pre svoju nespútanú tanečnosť a sekaný spev, je bez debaty „Remember Love“. Pailhès tu predviedol svoj geniálny odhad pre zábavné tempo melódie. Podarilo sa im predstaviť výrazné vokály, či už v angličtine s prominentným akcentom alebo v materskej francúzštine.

Ich piesne sú čudná kompilácia klávesov, chrčania a technických vylepšení. Skupina si ide vlastnou cestou geniálnych čudákov, obecenstvo ich práve za toto zbožňuje a ich piesne nasávajú rovnako ako horskú sviežosť francúzskych kopcov.

Na záver: Ak sa k inštrumentálnemu piánu, ktorý má jeden z najčistejších tónov zvukového spektra šibalsky pridá mixák so svojími efektami, vznikne súhra prejavu dvoch rôznych zákonov hudby, ktorých výsledkom je hudobný počin menom Nôze.

 

Zdroj:

Pitchfork.com

Itunes.com

Discogs.com

 

4 scény

02.03.2012

 Už som veľmi unavená. Hriešne príťažlivé tváre z bilbordov sa mi liepu na oči, uši mám ohučané dávivými zvratkami neochvejných kokotov v honosných stoličkách. V tlači už nie je sa čo povzbudivé dozvedieť, zo všetkého strácam akosi prehľad. Bolia ma nohy, stávam sa apatická. Pretočené hodnoty dvoch strán nútia slabších bojkotovať radikálny systém. [...]

Dephzac – High Tatras EP

08.02.2012

Dnes nachádzame pomerne veľa DJov, ktorí sa pri produkcii venujú rozličným témam. Niektorí lámu beaty so svojou ťažkopádnou psychikou, iní vsádzajú na tanečnejšie počiny. Melodický súzvuk s prírodou našiel aj Dephzac, ktorého nová High Tatras EP posúva poslucháčom odkaz hneď v dvoch trackoch: Prvý nesie jej nosný názov. Skladba High Tatras nám predstavuje [...]

Delikátne tóny zvodnej ikony menom Goldfrapp

07.02.2012

Úvodom: Skvostné meno tejto kapely sa posunulo zo speváčkinho priezviska nad hlavu všetkých členov. Alison Goldfrapp je hypnotická vokalistka, ktorá v 90. rokoch spolupracovala s hviezou ako Orbital či trip hopperom Trickym. Už v pesničke Pumpkin, ktorú s Trickym zložili, sa potenciálom priblížila k jedinečnému hlasu slávnej Björk. Rozkošný génius, písali o nej. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 18513x
Priemerná čítanosť článkov: 1683x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy