Založ si blog

Morálna dilema

journalist3Písať či nepísať… je moja často zvažovaná otázka. Vnútorný boj s pravdou a peniazmi. Potlačiť z núdze cnosť a hlásiť sa k niečomu, čo vlastne ani neuznávam. No platia. A platia slušne. Tí s farebnými kastami.

Bulvárne plátky sa síce pokladajú za brak súčasnej žurnalistiky, no je to priestor, kde si redaktori servítku pred ústa rozhodne nedávajú. Vyhýbať by sa mali skôr zavádzajúcim titulkom, často krát zahaleným rúškom formálnej pravdy. Aj keď by sa môj osobný názor zdal byť akokoľvek spochybniteľný, bulvár má v dnešnej forme novinárstva nezastupiteľné miesto. Predsa len, v podobe dennej tlače je najčítanejším a tým pádom sa solídne predáva. A tlačené fotografie úlisných paparazziov? Bodaj by už padli ťažkým popolom. No potom by na Facefucku bola nuda, či? Načali sme nezvratnú dekádu akéhosi prechodu osobnej komunikácie na online život, no to už je úplne iná téma..

Jeden by predpokladal, že namiesto baženia za kuriozitnými informáciami a obscénnymi fotkami, budeme zvedavo prahnúť za poznaním či osobným vzrastom. Veď chceme byť dobrí v tom, čo robíme. A podaktorí to robíme kvalitne. Myslím prácu ako takú. Zvládame očakávania a požiadavky tých „nad“. Povedzme si však na rovinu: Ľudské sebapoznávanie už dávno nie je IN, nahradil ho lacný model zaručeného úspechu. Popredným záujmom sa stalo nastolenie akéhosi globálneho boomu, obsahom ktorého sú, mne napríklad, bezhodnotné informácie. No keď sa už raz do bulváru alebo podobných televíznych relácií zahľadíte, odštartujete vo svojom svete akúsi imaginárnu telenovelu na pokračovanie, ktorej aktérov nájdete zväčša v hlavnom meste. Aj keď výber takejto zábavy je podľa vzdelanejších na veľmi nízkej úrovni, viete si predstaviť, že by sa priemerný občan po príchode z práce pustil do inej formy oddychu, ako tej, pri ktorej len pohodlne a predsa dychtivo prijíma správy typu táto katastrofa, onen škandál..?Ak na nás bulvár tlačí zo všetkých strán nastoľovaním strachu a lacnej zábavy, prečo my deň za dňom zvyšujeme jeho náklad?

Keď už má byť novinárčina strážnym psom demokracie, nesmie byť použitá ako zámok na ľudské názory. Sloboda slova musí byť principiálne pestovaná. Bohužiaľ, súkromné médiá v dnešnej dobe vlastnia jeden veľký kľúč a sito názorov je ich neoddeliteľnou súčasťou. Reč je o straníckych denníkoch. Tie píšu to, čo musia. Teda väčšinou. Otázka visí vo vzduchu: Vyvažuje sa pluralita názorov rovnomerne? Alebo sa váhy nakláňajú opäť jednosmerne..

4 scény

02.03.2012

 Už som veľmi unavená. Hriešne príťažlivé tváre z bilbordov sa mi liepu na oči, uši mám ohučané dávivými zvratkami neochvejných kokotov v honosných stoličkách. V tlači už nie je sa čo povzbudivé dozvedieť, zo všetkého strácam akosi prehľad. Bolia ma nohy, stávam sa apatická. Pretočené hodnoty dvoch strán nútia slabších bojkotovať radikálny systém. [...]

Dephzac – High Tatras EP

08.02.2012

Dnes nachádzame pomerne veľa DJov, ktorí sa pri produkcii venujú rozličným témam. Niektorí lámu beaty so svojou ťažkopádnou psychikou, iní vsádzajú na tanečnejšie počiny. Melodický súzvuk s prírodou našiel aj Dephzac, ktorého nová High Tatras EP posúva poslucháčom odkaz hneď v dvoch trackoch: Prvý nesie jej nosný názov. Skladba High Tatras nám predstavuje [...]

Delikátne tóny zvodnej ikony menom Goldfrapp

07.02.2012

Úvodom: Skvostné meno tejto kapely sa posunulo zo speváčkinho priezviska nad hlavu všetkých členov. Alison Goldfrapp je hypnotická vokalistka, ktorá v 90. rokoch spolupracovala s hviezou ako Orbital či trip hopperom Trickym. Už v pesničke Pumpkin, ktorú s Trickym zložili, sa potenciálom priblížila k jedinečnému hlasu slávnej Björk. Rozkošný génius, písali o nej. [...]

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 10:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 18517x
Priemerná čítanosť článkov: 1683x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy