Založ si blog

Zatraste Anglickom!

Odznelo v deň Sv. Valentína v hudobných predajniach celého sveta. Avšak nejde o žiadny agitačný manifest, ale o horúcu indie-rockovú novinku z dielne uznávanej interpretky PJ Harvey. Let the England shake je v poradí už ôsma štúdiovka let-the-england-shake1spomínanej speváčky.

Vlastným menom Polly Jean odkrýva vo svojich piesňach pochmúrnejšiu stránku Británie, no poetika jej piesní vanie ľahkým vánkom. Farba jej skvostného hlasu nabrala odtiene blízkeho úsvitu orientu, ku ktorému prispôsobila aj výber hudobných inštrumentov. Reč je, samozrejme, o jej bájnej autoharfe, ktorou si pri nahrávaní dosky krátila potulky po Turecku, či Afganistane. Ovplyvnená kultúrou týchto krajín, spieva Polly aj o majestátnosti niekdajšieho Konštantínopolu, ktorý kladie do kontrastu s ostatnou industriálne vyspelejšou Európou. Jej piesne sú okorenené tradičnou ľudovou hudbou Stredomoria. Anglické texty sú tým pádom miestami spievané v klasickej súfijskej rovine. Balady o rannom veku Anglicka pôsobia ako meditačná prechádzka krajinou. V Pollyných piesňach spestruje arabsko-indický závan najmä jej neobvyklý štýl.

Táto pôvabná štyridsiatnička prechováva skutočnú dušu zrelého a empatického človeka. Žije, dýcha a rovnako súcití s utlačovanými ľuďmi, ako so zasvinenou krásou planéty. Na novej nahrávke sa tobôž podčiarkuje jej nátura dokumentaristky. Viac vidí, viac spieva. Zachytáva obyčajné životné situácie, pre niektorých ľudí fádne okamihy, ktorých aktérkou je mnohokrát práve ona sama. PJ Harvey sa počúvať oplatí. Speváčkin hudobný rozmer podrastá každým ďalším sofistikovaným počinom. Neviem ako s Anglickom, ale mnou jej hudba zakaždým svižne potrasie, až sa mi chce dopustiť kvetinovej revolty.

4 scény

02.03.2012

 Už som veľmi unavená. Hriešne príťažlivé tváre z bilbordov sa mi liepu na oči, uši mám ohučané dávivými zvratkami neochvejných kokotov v honosných stoličkách. V tlači už nie je sa čo povzbudivé dozvedieť, zo všetkého strácam akosi prehľad. Bolia ma nohy, stávam sa apatická. Pretočené hodnoty dvoch strán nútia slabších bojkotovať radikálny systém. [...]

Dephzac – High Tatras EP

08.02.2012

Dnes nachádzame pomerne veľa DJov, ktorí sa pri produkcii venujú rozličným témam. Niektorí lámu beaty so svojou ťažkopádnou psychikou, iní vsádzajú na tanečnejšie počiny. Melodický súzvuk s prírodou našiel aj Dephzac, ktorého nová High Tatras EP posúva poslucháčom odkaz hneď v dvoch trackoch: Prvý nesie jej nosný názov. Skladba High Tatras nám predstavuje [...]

Delikátne tóny zvodnej ikony menom Goldfrapp

07.02.2012

Úvodom: Skvostné meno tejto kapely sa posunulo zo speváčkinho priezviska nad hlavu všetkých členov. Alison Goldfrapp je hypnotická vokalistka, ktorá v 90. rokoch spolupracovala s hviezou ako Orbital či trip hopperom Trickym. Už v pesničke Pumpkin, ktorú s Trickym zložili, sa potenciálom priblížila k jedinečnému hlasu slávnej Björk. Rozkošný génius, písali o nej. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 18524x
Priemerná čítanosť článkov: 1684x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy